Rabarbrasaft
Den gang dag jeg var liten (i forrige årtusen, en gang) var lykken å mumse rabarbra dyppet i sukkerkopp. Det var deilig, det. Søtt og syrlig om hverandre. Perfekt for min gane.
Jeg har hatt egen hage i snart fjorten år (ok, jeg har delt hagen med familien min) og hvert år når det er rabarbratid tenker jeg at det hadde vært kjekt å ha rabarbra i hagen. Ikke så ulikt ønsket mitt om snøklokker i hagen hver mars. Jeg kommer først på det når jeg ville hatt glede av det og glemmer alt om planlegging og forarbeid resten av året. Dog er rabarbra enklere å få tak i enn snøklokker og i uka var jeg hos mormor og høstet en del av hennes gigarabarbra.
Etter å ha laget 3,2 kilo syltetøy var det på tide å lage saft. Rabarbrasaft er bare så godt og ekstremt enkelt å lage. Selv mor kan klare det.
Rabarbrasaft
(ca 2 l råsaft)
2 kg rabarbra (vasket, men ikke renset)
1,5 l vann
500g sukker (jeg bruker brunt råsukker)
1. Kutt rabarbraen i centimeter store skiver og legg dem i gryta sammen med vann og sukker.
2. Kok opp og la dem småkoke i 15. minutter.
3. Avkjøl (denne gangen kokte jeg rabarbraen og natta og lot den kjøle seg til neste morgen, egentlig veldig lurt) og sil saften.
4. Ha saften i flasker. Jeg fyller ikke flaskene helt og legger flere av dem i fryseren slik at jeg har et smak av sommer til høsten.
Jeg har hatt egen hage i snart fjorten år (ok, jeg har delt hagen med familien min) og hvert år når det er rabarbratid tenker jeg at det hadde vært kjekt å ha rabarbra i hagen. Ikke så ulikt ønsket mitt om snøklokker i hagen hver mars. Jeg kommer først på det når jeg ville hatt glede av det og glemmer alt om planlegging og forarbeid resten av året. Dog er rabarbra enklere å få tak i enn snøklokker og i uka var jeg hos mormor og høstet en del av hennes gigarabarbra.
Etter å ha laget 3,2 kilo syltetøy var det på tide å lage saft. Rabarbrasaft er bare så godt og ekstremt enkelt å lage. Selv mor kan klare det.
Rabarbrasaft
(ca 2 l råsaft)
2 kg rabarbra (vasket, men ikke renset)
1,5 l vann
500g sukker (jeg bruker brunt råsukker)
1. Kutt rabarbraen i centimeter store skiver og legg dem i gryta sammen med vann og sukker.
2. Kok opp og la dem småkoke i 15. minutter.
3. Avkjøl (denne gangen kokte jeg rabarbraen og natta og lot den kjøle seg til neste morgen, egentlig veldig lurt) og sil saften.
4. Ha saften i flasker. Jeg fyller ikke flaskene helt og legger flere av dem i fryseren slik at jeg har et smak av sommer til høsten.
Etiketter: Matoppskrifter
9 Kommentarer:
MMm..elsker rabarbra, smak og farge! Har også sursøte barndomsminner om pose med sukker, og en bustete rabarbrakvast nedi..selv om jeg ikke fikk lov, pga tennene. Søte flasker, blir kjekt å ta fram til vintern!
Mmmm...
Og nei, du var ikke for sen, det er lenge til ferien!
ah. dette vekker minner, ja.
vi hadde aldri selv, men var heldig å få hos naboen. :)
bildet under her, med snekkermora i arbeid - det var bare helt herlig!
spørs om det ikke må lånes og vises. er det greit?
så kjekt å finne bloggen din, forresten. den er fin!!
jeg vil gjerne ha deg med i blogglista mi.
Jeg kommer snart igjen.
god ukestart til deg
beste hilsner fra
Åpent hus
Takk for oppskrift på rabarbrasaft! Vi har mykje rabarbra, men saft har eg ikkje laga før. Men no skal eg prøve!
Ser kjempe godt ut!
Takk for at du deler oppskrift.
Det så veldig godt ut! Fristende å prøve oppskriften:) Jeg har rabarbra i hagen, men den står i skyggen og gir smått med avling. Og HVERT år tenker jeg at det hadde vært lurt å flytte den:)) Men så får jeg så mye jeg vil ha fra naboen, så dermed blir det som det blir:))
K
For en nydelig farge det ble på rabarbrasaften. :) Rabarbra og sukker er skikkelig barndomsminner for meg også. Heldigvis har mamma og pappa fortsatt mengder med rabarbra i hagen! :)
Veldig kult bilde under her av snekker-super-mamma med søtnosen i bæresele på ryggen. Imponerende!! :)
IL
MMMMmmmm! Har de de flaskene der på Kremmerhuset enda? Jeg kjøpte noen for å ha plommelikør i før jul:) God natt!
Dette skal jeg prøve! :-) Lyst på slike fine flasker jeg også... ;-)
Legg inn en kommentar
Så hyggelig at du tok deg tid til å legge igjen en hilsen! Det setter jeg stor pris på.
Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]
<< Startsiden